Contact

Wat mag er wel en niet in de glasbak?

Wat is het?

Het is eigenlijk heel eenvoudig wat wel en wat niet in de glasbak thuishoort: als het glas is en er was drank, voedsel of cosmetica in verpakt, dan hoort het in de glasbak. Dekseltjes, doppen, etiketten en doppen kunnen blijven zitten. Al het andere glas (zoals vuurvast glas en drinkglazen) hoort bij het restafval omdat dit vaak een andere samenstelling heeft. Uitzondering daarop vormt plat- of vensterglas. Dit kunt u apart inleveren op het afvalbrengstation.

Wat gebeurt ermee?

Glas is eindeloos, zeggen wij altijd: je kunt het blijven recyclen. Het glas houdt zijn kwaliteit. Van 1000 kilo gebruikt verpakkingsglas maken we 1000 kilo nieuw glas. Als we nieuwe grondstoffen (zand, soda, kalk) moeten gebruiken, levert 1000 kilo grondstoffen slechts 800 kilo glas op, en bovendien moeten we dan veel meer energie verbruiken om nieuw glas te maken. Dus daarom zeggen wij: glas in 't bakkie!

Waarom is op kleur scheiden goed?

Wit glas is schaarser dan bont (gekleurd) glas. Bovendien kun je van wit glas wel bont glas maken, maar van bont glas geen wit glas. Ongeveer 60% van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50% van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.

Waar kan het heen?

U kunt het glas brengen naar de glasbakken in de wijk. De locaties van de glasbakken kunt u bekijken door uw postcode in te vullen op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of de app 'Afvalwijzer' en vervolgens te kijken onder 'inzamellocaties'. Statiegeldflessen kunt u in de supermarkt inleveren.

Hoe houden de inzamelwagens het glas op kleur gescheiden?

Glasbakken met een aparte inwerpopening voor wit en voor bont, hebben ook twee aparte compartimenten. De laadbakken (containers) van de inzamelvoertuigen hebben dat ook. De glasbak kan precies op die scheiding van de laadbak geplaatst worden. De kleppen van de glasbak compartimenten worden apart geopend en zo blijft het glas op kleur gescheiden.

Plat- of vensterglas: apart scheiden

Plat of Vensterglas  (vensterglas, spiegels zonder kit, kozijn, strips) heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Lever vensterglas daarom apart in op het Afvalbrengstation. Dubbel glas kunt u inclusief afstandhouder en kit inleveren. Het gebruik van oud glas voor het maken van nieuw glas levert een energiebesparing op van vijftien procent.

Voor meer informatie:

www.glasscheiden.nl
Stichting Duurzaam Glas

Terug naar het vragenoverzicht