Contact

Afvalsoorten

Als u op een afvalsoort hieronder klikt, leest u wat onder dit afval wordt verstaan en wat ermee gebeurt nadat u het gescheiden hebt aangeboden. Staat uw afval er niet bij / wilt u weten welk afval in welke bak of zak hoort, bekijk dan het AfvalABC op www.mijnafvalwijzer.nl of in de app 'Afvalwijzer' (te downloaden in de App Store, Play Store of Windows Store). Ook staan tegenwoordig op steeds meer verpakkingen de logo's van de Weggooiwijzer. Deze symbolen geven ook uitleg over in welke bak of zak het product hoort.


Asbest - Bouw en sloopafval - Frituurvet- en olie - Glas - Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) - Grof huisvuil - Metalen - Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken - Textiel - Hout - Piepschuim - Autobanden - Papier - Dakleer - Steenpuin -
Klein Chemisch Afval - Grond - Elektrische apparaten - Metalen

 • Banden van auto's, motorfietsen, caravans, aanhangwagens,landbouwvoertuigen et cetera mogen niet als huisvuil of grofvuil worden aangeboden. Banden zijn recyclebaar. Het storten van banden is wettelijk verboden. U bent verplicht oude banden gescheiden in te leveren. Dit kunt u als volgt doen:

  Waar kan het heen?

  Inleveren bij het afvalbrengstation

  Autobanden kunt u aanbieden bij het Afvalbrengstation in de speciale container voor autobanden.

  Inruilen bij uw leverancier

  Als u een nieuwe band koopt, is uw leverancier verplicht om uw oude band zonder extra kosten in te nemen. Dit komt door de producentenverantwoordelijkheid. In de prijs van een nieuwe band zijn de kosten voor de afvalverwijdering (verwijderingsbijdrage) al doorberekend. Als u geen gebruik maakt van deze regeling, dan betaalt u zelf de verwijderingkosten.

 • Wat is asbest?

  Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen bestaande uit microscopisch kleine naaldachtige vezels. Inademing van deze vezels kan ernstige  gezondheidsklachten veroorzaken. Vanwege dit gezondheidsrisico is er sinds 1994 een wettelijk verbod op de productie, toepassing en hergebruik van asbesthoudende producten en materialen. Toch komen we nog veel asbesthoudende materialen tegen. Asbest kan zijn verwerkt in golfplaten, leien, sierbeplating, convectorschotten, systeemwanden, gevelplaten, vensterbanken tafelbladen, bloembakken, ontluchting en ventilatiekokers, cementhoedjes, schoorsteenpijpen, rioleringsbuizen, gaskachels en cv-ketels. 

  Wat gebeurt ermee?

  Asbest moet vanwege de gezondheidsrisico’s deskundig worden bewerkt of verwijderd. Landelijk wordt er gewerkt aan verwerkingstechnieken om de schadelijke asbestvezels in de toekomst te vernietigen door middel van chemische of thermische technieken.

  Zelf brengen?

  Voor het afgeven van asbest is voorzichtigheid geboden. Asbest mag alleen goed verpakt worden aangeleverd. Dit kan met asbestzakken of door ander dik (doorzichtig) plastic te gebruiken, zoals landbouwfolie. Bij het gebruik van dik (doorzichtig) plastic moet u het dubbel verpakken en de naden dichtplakken met tape. Dik plastic is onder andere te koop bij bouwmarkten. Het asbest moet u zelf in de asbestcontainer leggen, verpak het daarom in handzame pakketten. Om regelmatige blootstelling aan asbest te voorkomen, mogen de medewerkers van het Afvalbrengstation u hier niet bij helpen.

  Asbestgelijkend materiaal?
  Soms is het moeilijk vast te stellen of iets wel of geen asbest is. Om onnodige risico’s te vermijden, moet asbest gelijkend materiaal op dezelfde wijze als asbest worden ingepakt en aangeleverd.

  Neem voor het verwijderen van asbest eerst contact op met het Team Vergunningen, tel. (0317) 49 27 00. Kijk ook hier voor meer informatie over asbestverwijdering.

 • Wat is het?

  Bouw- en sloopafval komt vrij bij verbouwingen of renovatie in, aan of rond de woning. Het betreft oude keukens, deuren, hout, puin, pallets, dakbedekking, parket, aanrechtbladen, radiatoren, tegels, etc. Alles wat nagel- of aardvast in, aan of rond de woning heeft gezeten, valt onder bouw- en sloopafval.

  Wat gebeurt ermee?

  Bouw- en sloopafval wordt na inzameling zoveel mogelijk gescheiden, gereinigd en afgevoerd naar verwerkers. Veel bouw- en sloopafval wordt na bewerking gebruikt in de weg- en waterbouw of bij de productie van beton en asfalt. Verontreinigd bouw- en sloopafval (verontreinigde grond, gevaarlijke afvalstoffen of asbesthoudend afval), en niet-bewerkbaar afval wordt gestort.

  Dakleer

  Wat is het?

  Dakbedekkingsmateriaal van teer en bitumen

  Waar kan het heen?

  U kunt dit inleveren op het afvalbrengstation.

  Wat gebeurt ermee?

  Bitumen dakbedekking wordt gerecycled en gebruikt bij de productie van nieuwe dakbedekking en in de wegenbouw. Teer ('asfalt', teermastiek) wordt onder speciale omstandigheden verbrand.

  Wat kunt u ermee?
  Bij aankoop van een nieuw apparaat, het oude apparaat inleveren bij de winkel van aankoop. U kunt het ook gratis afgeven bij het afvalbrengstation of het apparaat laten ophalen door ACV (maak hiervoor een online afspraak via de website van gemeente Wageningen). Zijn de apparaten nog in goede staat, dan kunt u ze ook afgeven bij Emmaus Regenboog (Heerenstraat 9).

  Wat is het?
  Grote en kleine huishoudelijke apparaten waar een stekker aan zit of die op batterijen werken, zoals een wasmachine of een broodrooster. Maar ook gasontladingslampen, zoals spaarlampen, TL-lampen en zonnebanklampen.

  Wat gebeurt ermee?
  Na inzameling gaan elektr(on)ische apparaten naar recyclaar Road2work in Ede. Daar halen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt eerst de schadelijke stoffen uit de apparaten en daarna alle bruikbare materialen, zoals ijzer, koper, glas en andere metalen.

  Wat is het?

  Gebruikt frituurvet en –olie uit bijvoorbeeld de frituurpan of friteuse.

  Waar kan het heen?

  U kunt het inleveren bij het afvalbrengstation Nudepark en bij de meeste supermarkten (gele container). Giet oud frituurvet hiervoor terug in de originele verpakking of doe het in een petfles of melkpak en maak deze dicht.

  Wat gebeurt ermee?

  Het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen. Apart ingeleverd frituurvet krijgt een tweede leven als biobrandstof. Daarnaast voorkomt u met apart inleveren dat het vet een rioolverstopping veroorzaakt en vervolgens maatschappelijke kosten moeten worden gemaakt om dit op te lossen.

   Meer informatie over vetrecycling op www.vetrecyclehet.nl.
 • Wat is het?

  Het is eigenlijk heel eenvoudig wat wel en wat niet in de glasbak thuishoort: als het glas is en er was drank, voedsel of cosmetica in verpakt, dan hoort het in de glasbak. Dekseltjes, doppen, etiketten en doppen kunnen blijven zitten. Al het andere glas (zoals vuurvast glas en drinkglazen) hoort bij het restafval omdat dit vaak een andere samenstelling heeft. Uitzondering daarop vormt plat- of vensterglas. Dit kunt u apart inleveren op het afvalbrengstation.

  Wat gebeurt ermee?

  Glas is eindeloos, zeggen wij altijd: je kunt het blijven recyclen. Het glas houdt zijn kwaliteit. Van 1000 kilo gebruikt verpakkingsglas maken we 1000 kilo nieuw glas. Als we nieuwe grondstoffen (zand, soda, kalk) moeten gebruiken, levert 1000 kilo grondstoffen slechts 800 kilo glas op, en bovendien moeten we dan veel meer energie verbruiken om nieuw glas te maken. Dus daarom zeggen wij: glas in 't bakkie!

  Waar kan het heen?

  U kunt het glas brengen naar de glascontainers in de wijk. De locaties van de glasbakken kunt u ook bekijken door uw postcode in te vullen op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of de app 'Afvalwijzer' en vervolgens te kijken onder 'inzamellocaties'. Statiegeldflessen kunt u in de supermarkt inleveren.

  Waarom is op kleur scheiden goed?

  Wit glas is schaarser dan bont (gekleurd) glas. Bovendien kun je van wit glas wel bont glas maken, maar van bont glas geen wit glas. Ongeveer 60% van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50% van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.

  Hoe houden de inzamelwagens het glas op kleur gescheiden?

  Glasbakken met een aparte inwerpopening voor wit en voor bont, hebben ook twee aparte compartimenten. De laadbakken (containers) van de inzamelvoertuigen hebben dat ook. De glasbak kan precies op die scheiding van de laadbak geplaatst worden. De kleppen van de glasbak compartimenten worden apart geopend en zo blijft het glas op kleur gescheiden.

  Plat- of vensterglas: apart scheiden

  Plat of Vensterglas  (vensterglas, spiegels zonder kit, kozijn, strips) heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Lever vensterglas daarom apart in op het Afvalbrengstation. Dubbel glas kunt u inclusief afstandhouder en kit inleveren. Het gebruik van oud glas voor het maken van nieuw glas levert een energiebesparing op van vijftien procent.

  Voor meer informatie:

  www.glasscheiden.nl

  Stichting Duurzaam Glas

 • Wat is het?

  Gft-afval is al het klein organisch afval uit keuken en tuin in de vorm van schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, etensresten, vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, bloemen,kamerplanten, onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras, bladeren, mest van kleine huisdieren en kattenbakkorrels met milieukeur. Let op: grof tuinafval (tuinafval dat niet in de GFT-container past, dient u apart in te leven op het afvalbrengstation omdat dit een ander recyclingsproces heeft).

  Wat gebeurt ermee?

  Uit het gft-afval wordt door middel van vergisten groengas gehaald. Van het restproduct wordt compost gemaakt.

  Graag meer weten over gft-afval? Kijk op www.gft-afval.nl

 • Wat is het?  

  Al het huishoudelijk afval dat niet in de restafvalcontainer past. Dit kunnen meubels, bedden, planken en vloerbedekking zijn.

  Waar kan ik mijn grof huishoudelijk afval brengen?

  U kunt grof huishoudelijk afval zelf brengen naar het afvalbrengstation. ACV kan uw grof huishoudelijk afval tegen betaling (kosten € 15,-) ook ophalen. Maak hiervoor een online afspraak via de website van gemeente Wageningen.

  Wat gebeurt ermee?

  Een aantal bruikbare elementen (zoals hout, ijzer, steen) worden in een nascheidingsinstallatie van de verwerker gescheiden en geschikt gemaakt voor hergebruik. Wat overblijft wordt verbrand. Door afvalverbranding wordt energie opgewekt.

 • Wat is het?

  Al het snoeihout dat niet in uw groene container past, zoals takken van bomen en struiken. Gft-afval, onkruid, gras, bladeren, aarde, balken en hout zijn geen grof tuinafval.

  Waar kan ik mijn grof tuinafval brengen?

  U kunt grof tuinafval zelf brengen naar het afvalbrengstation. ACV kan uw grof tuinafval ook gratis ophalen. Maak hiervoor een online afspraak via de website van gemeente Wageningen.

  Wat gebeurt ermee?

  Na inzameling gaat grof tuinafval naar een groencomposteerbedrijf. Daar wordt het gecomposteerd. De compost dient vervolgens als bodemverbeteraar voor in de tuin en in de land- en tuinbouw.

  Op het afvalbrengstation Nudepark 77 kunt u grond en grasplaggen brengen. Grond wordt verwerkt tot schone grond en kan zo makkelijk hergebruikt worden, bijvoorbeeld als aanvulling van bermen en wegen.

  Waarheen met KCA?

  Thuis opbergen en bewaren in uw milieubox. KCA mag niet bij het gewone afval en ook niet door de gootsteen, het toilet of de wasbak worden gespoeld. Afgeven van kca kan bij het Afvalbrengstation. U kunt kca ook afgeven bij de Milieubus van ACV. Lege verpakkingen kunnen gewoon bij het restafval!

  Wat is het?

  Kca is afval waarin chemische stoffen zitten, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid van mens en dier, zoals lood, kwik, cadmium, chroom of dioxine. Deze stoffen zitten in o.a. batterijen, medicijnen, verfproducten, motorolie, lampenolie en petroleum. Enkele producten op de kca-inzamelijst staan bekend als ‘milieuvriendelijk’. Zo gebruiken spaar- en TL-lampen veel minder energie dan gewone gloeilampen. Toch mogen ze niet bij het restafval. Ze kunnen namelijk breken en dan komt het zeer giftige fluorescentiepoeder vrij. Ook oplaadbare batterijen en verf op waterbasis dragen weliswaar bij aan een beter milieu, maar ze bevatten beide wel zware metalen.

  Wat gebeurt ermee?

  Na inzameling gaat het kca naar een chemisch afvalverwerker. Daar winnen ze een deel van de grondstoffen terug voor hergebruik. De rest gaat naar speciale verbrandingsovens. De zeer hoge temperatuur vernietigt de schadelijke stoffen en reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen die daarbij vrijkomen. Kca dat niet kan worden hergebruikt of verbrand, wordt veilig opgeslagen op enkele speciaal daarvoor ingerichte stortplaatsen in Nederland.

   

   

   

 • Metalen

  Wat is het?

  Alle niet magnetische metalen, zoals koper, lood, aluminium, zink en goud is Non Ferro.  Let op: het gaat hier dus niet om metalen verpakkingen, deze kunt u inleveren bij het plastic en de drinkpakken (PMD).

  Waar kan het heen?

  Metalen kunt u brengen op het Afvalbrengstation. In een speciale container voor metalen kunt u alle magnetische metalen deponeren, maar geen drukhouders of gasflessen. U kunt metalen ook laten ophalen door ACV. Maak hiervoor een online afspraak via de website van gemeente Wageningen.

  Wat gebeurt ermee?

  Metalen zijn goed te recyclen.


 • Wat is het?

  PMD is een afkorting voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drinkpakken. Per 1 september 2015 is het mogelijk om deze drie grondstoffen samen in 1 zak te doen. Let er wel op dat de verpakkingen helemaal leeg zijn.

  Waar kan het heen?

  Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken mogen in de oranje PMD-zak.

  Wat gebeurt ermee?

  Bij de afvalverwerker, waar ACV het afval naar toebrengt, is het sinds 1 september 2015 mogelijk om verschillende soorten plastic, blik en drinkpakken goed van elkaar te scheiden en te recyclen. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt. Van plastic worden onder meer nieuwe plastic flessen, plastic verpakkingen, fleece-kleding, speelgoed, tennisballen, autodashboards en mobieltjes gemaakt. Van drinkpakken worden o.a. kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen, wc-papier en tissuepapier gemaakt.  Van oud blik wordt nieuw blik gemaakt.

  Wat behoort wel tot PMD-afval?

  Wat behoort wel tot PMD-afval?

  Voorbeelden van plastic verpakkingen zijn:

  • Plastic tassen, tasjes en broodzakken (zonder papier)
  • Plastic zakken voor etenswaren
  • Folies om tijdschriften en folders
  • Verpakkingen van bijvoorbeeld tandenborstels of schroefjes
  • Boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes
  • Groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes
  • Bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs
  • Deksels van potten pindakaas, chocopasta (Deze mag je ook bij het glas weggooien)
  • Knijpflessen voor sauzen
  • Flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen
  • Flacons voor bijvoorbeeld shampoo, douchegel, badschuim en zeep
  • Tubes voor bijvoorbeeld gel, crème, bodylotion en tandpasta
  • Flessen voor olie en azijn
  • Flessen voor frisdrank, water en zuivel (Statiegeldflessen lever je in bij de supermarkt)
  • Potjes voor gel, medicijnen, vitamines
  • Plastic plantenpotten
  • Blisterverpakkingen (van bijvoorbeeld tandenborstels, schroefjes e.d.)

  Let op: Gebruiksvoorwerpen van hardplastic of speelgoed mogen niet bij het plastic afval. Deze kunnen bij het restafval, het grofvuil of op het afvalbrengstation ingeleverd worden.

  Voorbeelden van metalen verpakkingen (blik) zijn:

  • Conservenblikken
  • Frisdrankblikjes
  • Stalen siroopflessen
  • Aluminium schaaltjes van levensmiddelen

  Voorbeelden van drinkpakken zijn:

  • Kartonnen pakken voor vruchtensappen, water en wijn
  • Kartonnen pakken voor (karne)melk, vla en yoghurt
  • Kartonnen pakken voor soep en pastasaus

  Wat hoort niet bij PMD-afval?

  • Kitkokers
  • Piepschuim
  • Chipsverpakkingen (met aluminium laagje aan de binnenkant)
  • Scheurzakjes met aluminium binnenkant (bijvoorbeeld Honig/Maggi)
  • Koffieverpakking met aluminium laagje
  • Kruidenmixverpakkingen (met zilverfolie binnenkant)
  • Doordrukstrips (van medicijnen en kauwgom)
  • Hard plastic zoals speelgoed
  • Plastic ‘zomer’ speelgoed zoals luchtbedden, bandjes, ballen
  • Huisraad en gebruiksvoorwerpen (emmers, druiprek en dergelijke)
  • Shopper boodschappentassen
  • Landbouwplastic
  • Verfblikken
  • Spuitbussen met chemisch symbool (deodorant, verf etc)
  • Verpakkingen met vla- of yoghurtresten
  • Drinkpakken waarin ander materiaal is gestopt.
  • Los karton (doosjes) of ander papier
  • Verpakking met/ van chemische stoffen
 • Textiel (schoenen, kleding en dergelijke) kan goed worden hergebruikt. Nu verdwijnt echter nog teveel kleding, textiel en schoenen bij het restafval. Dat is niet goed voor het mileu.  Bovendien levert de kledinginzameling werkgelegenheid op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de Valleiregio. Bij Restore Kringloop en So Grade the social textile company doen zij weer arbeidservaring op.

  Waar kan het heen?

  Textiel kunt u deponeren in de textielcontainers in uw gemeente, bij het afvalbrengstation en bij de winkel van Restore Kringloop. Alle kleding en textiel is welkom, ook als het versleten of kapot is. Zolang het maar niet vervuild is.

  Wat gebeurt ermee?
   

  Een gedeelte is geschikt voor verkoop in de kringloopwinkels van Restore. Een gedeelte van kleding is niet meer te gebruiken maar kan wel worden gerecycled als bijvoorbeeld poetsdoek of als vulling van (autostoel-)kussens. Zie ook de kringloop van kleding en textiel.

 • Hout wordt onderverdeeld in de klassen A, B en C:

  -A-hout is onbewerkt hout
  -B-hout is geverfd, gelakt of verlijmd hout.
  -C-hout is hout dat geïmpregneerd, gecreosoteerd of gewolmaniseerd is. Op het Afvalbrengstation staat een speciale container voor C-hout.

   

 • EPS, beter bekend als piepschuim of tempex, kunt u in onbeperkte hoeveelheid gratis aanleveren op het afvalbrengstation.

  EPS-afval is bijvoorbeeld het piepschuim dat om een nieuwe wasmachine, droger of printer zit. Door dit piepschuim in de daarvoor bestemde inzamelzak op het afvalbrengstation te deponeren, werkt u mee aan inzameling en recycling van deze verpakkingen. Bovendien bespaart het veel ruimte in uw huisvuilcontainer. De inzameling is voor alle schone EPS-verpakkingen. Onvervuild piepschuim is geschikt voor recycling tot een waardevolle grondstof voor nieuw piepschuim en kan tot vijfmaal de leversduur herverwerkt worden.

 • Wat is het?

  Kranten en reclamefolders, papieren zakken, kartonnen dozen, enveloppen, papiersnippers, eierdozen, cadeaupapier, fax-, kopieer-, schrijf- en tekenpapier. Zolang het maar niet vervuild is.

  Waar kan het heen?

  Papier kunt u inleveren in de groene kliko met blauwe deksel. Als u woont bij een flat/appartement kunt u het inleveren bij een brengcontainer.

  Wat gebeurt ermee?

  Na inzameling gaat het papier naar een papierverwerker. Daar sorteren, zuiveren en ontinkten ze het papier en gebruiken de schone papierpulp als grondstof voor nieuw papier. De milieuwinst van papierinzameling is enerzijds vermindering van de berg restafval en anderzijds worden minder bomen gekapt voor papierproductie.

 • Wat is het?

  Met steenpuin bedoelen we alleen schoon steenpuin dat bestaat uit bakstenen zonder andere (sloop-)afval, zoals gasbeton of gips.

  Waar kan het heen?

  Schoon steenpuin kunt in inleveren op het afvalbrengstation.

  Wat gebeurt ermee?

  Schoon steenpuin kan verwerkt worden tot granulaten voor funderingsmateriaal bij wegenaanleg en grindvervangingsmateriaal voor beton-sierverharding.