Contact

Gaat de ijsbaan open? Weerman Reinier aan het woord!

Gaat de ijsbaan open? Weerman Reinier aan het woord!

Zou het er deze winter dan toch nog van komen? Na twee natte en overwegend zachte wintermaanden is het de afgelopen dagen zowaar kouder geworden. Zondag dwarrelde er soms eventjes wat sneeuw door de lucht. Vervolgens gingen de temperaturen vooral 's nachts verder naar beneden.

Deze week bevinden we ons in koude en vrij droge lucht onder invloed van hoge druk, al passeert er donderdag wellicht een zwak frontje. Zonder neerslag als het goed is. In de nachten vriest het licht maar soms ook matig met temperaturen die kunnen dalen tot onder de -5 graden. Overdag laat de zon zich vaak zien en voelen. Want de zon wint natuurlijk van kracht en als de wind zich dan gedeist houdt, voel je de zonnewarmte al vrij duidelijk. Het gevolg is wel dat het ijs dat in de nacht wordt gevormd, overdag de strijd moet aangaan tegen de zon en temperaturen van 3 tot 5 graden. Dat lijkt funest, maar juist omdat de lucht vrij droog is, valt het met het smelten van het ijs wel mee. Het zou me dan ook niet verbazen als sommige ijverige ijsmeester het de komende dagen toch voor het eerst deze winter voor elkaar krijgen. En dat ze de ijsbaan dus kunnen openen.

Vorig jaar kon er in januari worden geschaatst op ijsbanen en zelfs op de iets grotere plassen in de regio, zoals bijvoorbeeld op de Uiterwaarden bij Wageningen. Dat dit water in de loop van de week ook netjes is dichtgevroren, lijkt me zeer waarschijnlijk. Met twee nachten matige vorst is dat meestal al het geval en deze week vriest het duidelijk meer dan 2 nachten. Toch is er voor een betrouwbare ijsvloer van minimaal 6 centimeter heel wat meer nodig. En dan helpt de kracht van de zon en temperaturen tot 5 graden in de middag natuurlijk ook niet echt mee.

Toen ik dit stukje maandagmorgen schreef, waren de berekeningen voor komend weekend nog erg onzeker. Sommige weermodellen gaven nog altijd een tamelijk winters scenario aan, dus heel misschien lukt het toch nog met die Uiterwaarden.

Ga terug naar het overzicht